Maar maak u geen zorgen. Weer naar school gaan is een opwindende tijd voor uw kind, omdat hij of zij nieuwe dingen leert en zijn of haar vrienden weer terugziet. Het vervelende is dat ziekteverwekkende virussen en bacteriën zich heel gemakkelijk verspreiden in een dergelijke omgeving – dus de kans is groot dat uw kind een virusje of een infectie krijgt terwijl het immuunsysteem leert om terug te vechten.
Vaccinaties (inentingen) voorkomen dat uw kind enkele ernstige infectieziekten krijgt. Wanneer uw kind is ingeënt tegen een bepaalde ziekte, zal zijn of haar lichaam deze Overleg met uw arts om ervoor te zorgen dat uw kind alle aanbevolen vaccinaties heeft gehad.
Handen wassen
Het klinkt voor de hand liggend, maar handen met water en zeep wassen is een van de beste manieren om schone zachte handen te krijgen en het helpt daarmee de verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Leer uw kind om zijn of haar handen te wassen:
- Vóór het eten
- Na toiletbezoek
- Na het spelen met een (huis)dier
- Na hoesten, niezen of neus snuiten
- Na het aanraken van iets vies (bijv. potlood waarop gekauwd is, gebruikte zakdoekjes etc.)
- Wanneer ze er vies uitzien
Wanneer uw kind voor het eerst naar school, de crèche of kinderopvang gaat, kijk dan samen waar uw kind zijn handen kan wassen.
Papieren zakdoekjes gebruiken
Ziektekiemen kunnen door hoesten of niezen via de lucht worden verspreid. Stimuleer uw kind om een zakdoekje of tissue te gebruiken wanneer hij of zij hoest, niest of een snotneus heeft, het in de vuilnisbak te gooien en daarna de handen goed te wassen met zeep.
Als uw kind geen zakdoekje of tissue bij de hand heeft, stimuleer uw kind dan om in de elleboogholte of bovenarm te hoesten of niezen in plaats van in zijn of haar handen, om verspreiding van bacteriën te voorkomen.
Houd uw kind thuis wanneer dat nodig is
Als uw kind te ziek is om mee te doen met de groepsactiviteiten of als het een specifieke infectie heeft waarmee het kind niet naar school of de opvang mag komen (bijvoorbeeld waterpokken), moet hij of zij thuis worden gehouden. Het is het best om hen thuis te houden, omdat ziektekiemen en bacteriën dan niet worden verspreid naar andere kinderen. En het geeft uw kind de tijd om beter te worden.
Vraag uw school, crèche of kinderopvang wanneer kinderen niet mogen komen.
Eerste hulp thuis
Terwijl uw kind groeit en de wereld begint te ontdekken, zal het ongetwijfeld wel eens een schram of schaafwond oplopen. Houd een verbanddoos bij de hand voor kleine sneetjes en schrammen. Deze zou het volgende moeten bevatten:
- Pleisters en steriel verband
- Ontsmettingsmiddel
- Latex (of vergelijkbare) handschoenen
- Veiligheidsspelden en schaar
- Hypoallergeen tape en verband
Behandel elke verwonding zo snel mogelijk.
Was uw handen met zeep en reinig de wond voorzichtig met het ontsmettingsmiddel. Wanneer het droog is, bedek de wond met een steriel verbandje of pleister en was uw handen opnieuw.
Als de wond ernstig lijkt, behandel deze dan niet zelf. Bel 112 en overleg met een medisch hulpverlener of ga naar de lokale spoedeisende hulp (SEH).